Onderzoeken
Bloedprikken in De Vuursteen vindt plaats op afspraak. Zo kan het bloedprikken beter gespreid worden en hoeft u niet meer zo lang te wachten. Op het bloedformulier staat hoe u een afspraak kunt maken.
U kunt met uw ingevulde bloedformulier plaatsnemen in de wachtkamer. Ook bloedformulieren van specialisten zijn goed. Een beperkt aantal onderzoeken dient in het ziekenhuis geprikt te worden (bloedgassen, stollingsonderzoek).
Voor aanstippen van gewone wratten met stikstof kunt u een afspraak maken met de assistente. Als u niet zeker bent dat het gaat om een gewone wrat, is het verstandig eerst een afspraak te maken met uw huisarts.
Als u pijn heeft bij het plassen, of heel vaak moet plassen, is het verstandig om uw urine te laten onderzoeken. Vooral vrouwen kunnen nogal eens last hebben van een blaasontsteking. Ook bij mannen en kinderen moet bij deze klachten de urine worden gecontroleerd. U kunt de urine ’s moregens inleveren bij de assistente. U wordt dan gevraagd een kort vragenlijstje in te vullen.
Als u het idee heeft dat uw oren verstopt zitten kunt u een afspraak maken op het assistente-spreekuur. Uitspuiten gaat makkelijker als u gedurende drie dagen uw oren enkele malen per dag met sla-olie o.i.d. gedruppeld heeft.
Voor hechtingen verwijderen kunt u een afspraak maken op het assistente-spreekuur.
De doktersassistentes kunnen eenvoudige wonden zelf behandelen. Indien noodzakelijk halen zij er een huisarts of praktijkondersteuner bij. Bij voorkeur maakt u hiervoor een afspraak, bij spoed kunt u ook zó terecht tijdens kantooruren.
Diverse aandoeningen kunnen door de huisarts behandeld worden. Het gaat bijvoorbeeld om ontsierende moedervlekken, bultjes in of op de huid, verstopte talgklieren en ingroeiende teennagels. Het is noodzakelijk eerst op het huisartsenspreekuur te komen voor beoordeling of behandeling in de praktijk mogelijk is en hoeveel tijd ingepland moet worden.
Op de praktijk worden hartfilmpjes gemaakt door de doktersassistente. Dit gebeurd echter uitsluitend op indicatie en na voorafgaand onderzoek door de huisarts. Een ECG in het kader van preventief, screenend onderzoek (“check-up”) is meestal niet zinvol.
Bij chronische longaandoeningen, zoals astma of COPD (emfyseem), kan met dit onderzoek bepaald worden hoe het met uw longen gesteld is. Dit gebeurt op verwijzing door uw huisarts of praktijkondersteuner. Bij dit onderzoek (ook wel spirometrie) wordt u gevraagd meerdere malen op een mondstuk met kracht in-en uit te ademen. Soms wordt het onderzoek herhaald nadat u een medicijn heeft moeten “puffen”.
Op de praktijk worden ook regelmatig koper-en hormoonspiralen geplaatst. Indien u denkt dat dit voor u een mogelijkheid is, dient u hiervoor eerst een afspraak te maken op het spreekuur van uw huisarts.
Op afspraak zetten de doktersassistentes vaccinaties. Dit kan gaan om reizigersvaccinaties (na advies van apotheek of arts), griepvaccinaties (griepprikcampagne, of op eigen verzoek), of omdat u door uw beroep of leefstijl bijzondere risico’s loopt (tetanus of hepatitis). Hier kunnen kosten aan verbonden zijn die niet door uw zorgverzekeraar vergoed worden. Bespreek dit zo nodig met uw huisarts of de doktersassistente.